Joe Lovano: Cross Culture

Američki saksofonista Joe Lovano snimio je novi album sa svojim kvintetom Us Five.

Izdanje pod nazivom Cross Culture čini jedanaest kompozicija, od kojih je deset Lovanovih autorskih kompozicija i jedan jazz standard Star Crossed Lovers Dukea Ellingtona i Billyja Strayhorna.

Cross Culture je treći Lovanov album sa ovim ansamblom nakon albuma Folk Art iz 2009. godine i Bird Songs iz 2011. godine.

Joe Lovano bend često opisuje kao sastav koji može svirati sve, u svakom trenutku, što su članovi benda još jednom dokazali na novom albumu. Album je snimljen sa proširenom koncertnom postavom koju čine bubnjari Francisco Mela i Otis Brown III, pijanista James Weidman, basistkinja Esperanza Spalding, basista Peter Slavov i gitarista Lionel Loueke.

Lovano je na albumu prednost dao grupnom izvođenju u odnosu na solo improvizacije, kojih svakako ne nedostaje. Kompozicije In a Spin i Journey Within inspirisane su muzikom njegovog dugogodišnjeg saradnika Paula Motiana, a slušajući ih doima se kao da nastaju na licu mjesta, iako su pažljivo komponirane u stilu Lovana i  Louekea.

Ansambl je promociju novog albuma započeo 19. januara u Pennsylvaniji kada je održan prvi od nekoliko desetaka koncerata planiranih za 2013. godinu. Pogledajte snimak koncerta održanog na njemačkom festivalu Jazzwoche Burghausen 2011. godine.