Joe Lovano: Cross Culture

Američki saksofonista Joe Lovano snimio je novi album sa svojim kvintetom Us Five.

Izdanje pod nazivom Cross Culture čini jedanaest kompozicija, od kojih je deset Lovanovih autorskih kompozicija i jedan jazz standard Star Crossed Lovers Dukea Ellingtona i Billyja Strayhorna.

Cross Culture je treći Lovanov album sa ovim ansamblom nakon albuma Folk Art iz 2009. godine i Bird Songs iz 2011. godine.

Joe Lovano bend često opisuje kao sastav koji može svirati sve, u svakom trenutku, što su članovi benda još jednom dokazali na novom albumu. Album je snimljen sa proširenom koncertnom postavom koju čine bubnjari Francisco Mela i Otis Brown III, pijanista James Weidman, basistkinja Esperanza Spalding, basista Peter Slavov i gitarista Lionel Loueke.

Lovano je na albumu prednost dao grupnom izvođenju u odnosu na solo improvizacije, kojih svakako ne nedostaje. Kompozicije In a Spin i Journey Within inspirisane su muzikom njegovog dugogodišnjeg saradnika Paula Motiana, a slušajući ih doima se kao da nastaju na licu mjesta, iako su pažljivo komponirane u stilu Lovana i  Louekea.

Ansambl je promociju novog albuma započeo 19. januara u Pennsylvaniji kada je održan prvi od nekoliko desetaka koncerata planiranih za 2013. godinu. Pogledajte snimak koncerta održanog na njemačkom festivalu Jazzwoche Burghausen 2011. godine.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.