70 godina Johna McLaughlina

Na današnji dan 1942. godine rođen je gitarista i kompozitor John McLaughlin.

Američki magazin DownBeat naslovnicu svog januarskog izdanja posvetio je ovom autoru čija karijera počinje početkom šezdesetih godina. Od tada do danas sarađivao je sa najznačajnijim savremenim umjetnicima jazza počevši od Tonyja Williamsa i Milesa Davisa.

Prije dvije godine gitarista Jeff Beck nazvao ga je “najvećim živućim gitaristom”, dok ga je indijski muzičar Zakir Hussain ocijenio kao “jednog od najvećih i najznačajnijih umjetnika našeg vremena”. Istodobno, magazin Rolling Stone uvrstio ga je među “50 najvećih gitarista svih vremena”.

Ovomjesečni DownBeat donosi i opsežan interview sa McLaughlinom koji se prisjeća svojih početaka ali i govori o aktuelnom trenutku svoje karijere. Iako sedamdesetogodišnjak, ovaj umjtnik tvrdi da se nikada nije osjećao bolje.

“U mojoj glavi, ja imam 29 godina. Iako osjećam da mašina stari, ne osjećam te godine, zaista. Da biste svirali, morate biti u formi, trebate snagu. Ovo nije atletika, ali je fizički zahtjevan posao i trudim se biti fit. Plivam, vozim bicikl, igram tenis, meditiram, treniram jogu. Da to ne radim, vjerovatno bih do sada bio mrtav. Ne znam koliko je godina preda mnom, ali nikad se nisam osjećao bolje no sad”, kazao je McLaughlin za aktuelno izdanje DownBeata.

Poslušajte kompoziciju sa Now Here This, posljednjeg albuma McLaughlinovog ansambla 4th Dimension, objavljenog oktobra prošle godine.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.