Nguyen Le u Sarajevu i Tuzli

Čuveni francuski gitarista vijetnamskog porijekla Nguyen Le ponovo će nastupiti u Sarajevu, nakon što je prije devet godina na Jazz Festu održao izvanredan koncert predstavljajući projekat posvećen Jimiju Hendrixu.

Ovaj je muzičar prošle godine dobio nagradu Prix Django Reinhardt čime je proglašen najboljim francuskim jazz muzičarom godine, a u Sarajevu i Tuzli uskoro će nastupiti kao član međunarodnog ansambla kojeg čine i njemački vokalista Michael Schiefel, te bosanskohercegovački muzičari basista Edvin Hadžić i bubnjar dr. Amar Češljar.

Ovaj ansambl je svoju premijeru trebao imati u okviru 16. Jazz Festa Sarajevo 2012, ali su zbog ranije dogovorene američke turneje Nguyena Lea, za termine bosanskohercegovačkih koncerata odabrani 9. i 10. novembar.

Muzičari su za koncerte pripremili autorski repertoar, a danas u Sarajevu počinju probe za nastupe koji će publici predstaviti muziku ove četvorice umjetnika.

Koncert u Sarajevu organizira se u saradnji sa Kamernim teatrom 55, gdje će koncert i biti održan 9. novembra, s početkom u 20.00. Ulaznice po cijeni od 7 KM prodavat će se od 12.00 sati na dan koncerta u Kamernom teatru.

Dan kasnije bit će održan koncert u Tuzli u Bosanskom kulturnom centru, koji je partner projekta, a ulaz na koncert koji počinje u 20.00 je besplatan.

Koncerti su dio projekta Jazz bez granica, u organizaciju Goethe instituta, Francuskog instituta, Jazz Festa Sarajevo i agencije Gramofon iz Sarajeva.

Na koncertu će biti izvedena i Leova kompozicija ZigZag.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.

Večeras počinjemo!

8. novembra 2023.