Čuveni turski klarinetist u Sarajevu

Turski klarinetista Husnu Senlendirici jedan je po najcjenjenijih svirača klarineta ne samo u svojoj zemlji već i u svijetu.

Ovog tridesetšestogodišnjeg umjetnika, još prije deset godina američki magazin DownBeat uvrstio je među najznačajnije klarinetiste današnjice, što je iznimno priznanje imajući u vidu konzervativnost američkih jazz magazina i medija prema ne američkim muzičarima.

Husnu je svirao i snimao sa najvećim svjetskim umjetnicima, a znameniti tunižanski vokalista, oudista i kompozitor Dhafer Youssef ovog je ljeta pred njihov zajednjički nastup u Istanbulu kazao: “Kada svira, Husnu kroz svoj instrument progovara anđeoskim glasom. Za mene je svaki nastup s njim ekstatično iskustvo.”

Senlendirici u svojoj muzici kombinira melodije svog anadolijskog kulturnog naslijeđa sa zapadnjačkom improviziranom muzikom i jazz senzibilitetom. Njegov nekadašnji iznimno popularan bend Laço Tayfa nastupao je širom svijeta i snimio uspješne albume Bergama Gaydasi i Hicaz Dolap, nakon čega je Husnu snimio solo album The Joy of the Clarinet.

Husnu dolazi iz romske muzičke porodice. Njegov otac i djed bili su vrsni muzičari, prvi na klarinetu, drugi na trubi, a sam Husnu svira klarinet od pete godine. Iako bez formalnog obrazovanja, danas je virtuozan umjetnik kojeg podjednako cijene i na Istoku i na Zapadu, a po prvi put u Sarajevu imamo prilici uživati u njegovoj muzici.

Kao član izvrsnog Taksim Trija kojeg uz njega čine i Ismail Tuncbilek i Aytac Dogan u utorak će na sceni BKC-a otvoriti 16. Jazz Fest Sarajevo 2012.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.

Večeras počinjemo!

8. novembra 2023.