Klavirski duel: Bojan Z i Baptiste Trotignon

Francuski pijanisti i kompozitori Bojan Zulfikarpašić i Baptiste Trotignon našli su se sedmoga dana u mjesecu septembru ove godine klavir uz klavir na izvrsnom zajedničkom koncertu održanom u okviru posljednjeg izdanja Jazz á la Villette festivala u Parizu.

Ovaj svojevrsni pijanistički duel dvojice istinski virtuoznih umjetnika bio je više saradnja nego nadmetanje, improvizacijski dijalog u kojem su Bojan Z i Trotignon međusobno komunicirali i svojim autorskim materijalom.

Tako su se u interpretaciji Baptistea Trotignona mogli čuti i fragmenti novoga Bojanovog albuma Soul Shelter kojeg će autor predstaviti 2. novembra na koncertu u Bosanskom kulturnom centru, u okviru 16. Jazz Festa Sarajevo 2012.

Pored brojnih priznanja za svoje klavirsko i autorsko umijeće, obojica umjetnika, Trotignon i Zulfikarpašić dobitnici su prestižne nagrade Prix Django Reinhardt koju francuska Académie du Jazz dodjeljuje jazz muzičaru godine. Trotignon ju je dobio 2001. godine, a Bojan Z godinu dana kasnije.

Pogledajte snimak njihovog zajedničkog koncerta. Napominjemo da će se Bojanu Z na sceni BKC-a 2. novembra pridružiti i Amira Medunjanin s kojom će izvesti nekoliko kompozicija objavljenih na albumu koji je rezultat zajedničke saradnje.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.

Večeras počinjemo!

8. novembra 2023.