Ples nevidljivih derviša

Dhafer Youssef, jedan od gostiju ovogodišnjeg 16. Jazz Festa Sarajevo, upravo radi na svom novom projektu pod nazivom Dance of the Invisible Dervishes koji će u potpunosti biti uobličen naredne godine.

“To je novi projekat koji je u fazi nastanka, a bit će realiziran 2013. godine sa kvartetom sa kojim ću nastupiti u Sarajevu predstavljajući aktuelni projekat Abu Nawas Rhapsody”, kaže ovaj kompozitor, vokalista i virtuozni svirač ouda iz Tunisa koji će u subotu 3. novembra održati koncert će u Bosanskom kulturnom centru u 20.00.

On najavljuje da će Ples nevidljivih derviša okupiti i neke vrhunske umjetnike koji će mu dati specifičan izraz “više orijentalnog karaktera”. Među tim umjetnicima je i dvije trećine Taksim Trija, klarinetista Hüsnü Senlendirici i kanunist Aytaç Dogan, koji će 30. oktobra u BKC-u otvoriti 16. Jazz Fest Sarajevo.

Osim članova Taksima, uz Dhafera će se u novom projektu naći i norveški gitarista Eivind Aarset koji je također gostovao na sarajevskom festivalu, dok će ostali Dhaferovi saradnici na projektu uskoro biti poznati.

Dance of the Invisible Dervishes Dhafera Youssefa je svoja premijerna predstavljanja imao ovoga ljeta u Kartagi, drevnom gradu Youssefovog rodnog Tunisa, i Istanbulu iz kojeg dolazi Taksim Trio.

Pogledajte 35 minuta njihovog nastupa na zatvaranju istanbulskog jazz festivala u julu ove godine.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.

Večeras počinjemo!

8. novembra 2023.