Hakim i Margitza o Milesu

Bubnjar Omar Hakim i saksofonista Rick Margitza članovi su ansambla Miles Smiles koji će 1. novembra nastupiti na 16. Jazz Festu Sarajevo 2012.

Ansambl čine muzičari koji su svirali i snimali sa Milesom Davisom, jednim od najznačajnijih umjetnika u istoriji jazza i zasigurno najpoznatijim. Milesov album iz 1966. godine Miles Smiles, po kojem je ansambl i nazvan, jedan je od diskografskih klasika.

Osim Margitze i Hakima, u Sarajevu će nastupiti i trubač Wallace Roney, gitarista Larry Coryell, basista Ralphe Armstrong i orguljaš Joey DeFrancesco, a njihov će repetoar činiti Milesove kompozicija iz svih perioda njegove karijere.

Ansambl se upravo nalazi na evropskoj turneji u okviru koje će nastupiti na festivalima u Skopju, Beogradu i Sarajevu, a članovi ansambla održat će i radionice za učesnike edukativnog programa Music Meeting, kojeg organizira Jazz Fest u okviru ovogodišnjeg festivala.

Pogledajte kraći razgovor sa Rickom Margitzom i Omarom Hakimom snimljen u julu ove godine prije gostovanja ansambla na North Sea Jazz Festivalu, najvećem evropskom festivalu ove vrste. Margitza i Hakim prisjećaju se velikog umjetnika sa kojim su sarađivali.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.