Dan Andrića i Zubčevića u Jazz Festu

Bosanskohercegovački nobelovac Ivo Andrić rođen je na današnji dan 1892. godine, u Docu kod Travnika. Veliki književnik i diplomata, Nobelovu nagradu za književnost je dobio 1961. godine i do danas ostao jedini dobitnik ovog prestižnog priznanja za književnost sa naših prostora.

I Google je danas u znaku Andrića i Na Drini ćuprije, a Jazz Fest se pridružuje obilježavanju ovog dana.

Ujedno, koristimo ovu priliku da se uime direktora Jazz Festa Edina Zubčevića zahvalimo svima koji su proteklih dana upućivali mailove i telefonske pozive na adresu direkcije festivala sa željama za njegov brzi oporavak.

Zubčević je u  saobraćajnoj nesreći preživio težak pad sa bicikla, sa teškim tjelesnim povredama, izbjegavajući nesavjesnog vozača. “Nakon kratkog ali veoma brzog leta, srećom, pao sam na glavu. A kao autentični Bosanac padajući na glavu, slomio sam obje ruke”, kaže Zubčević.

Nakon 15 dana i različitih medicinskih zahvata, oporavak teče po planu, a Edin, u skladu sa svojim karakterom, ne dozvoljava da ga lom obje ruke spriječi u izvršavanju planova. Od danas je ponovno na poslu, nadgleda pripremu festivala i zvižduće Interplay (sa intonativnom preciznošću od 63% unutar jedne oktave 🙂

Andrić je jedan od omiljenih Zubčevićevih pisaca, a ovo mu je jedan od dražih citata:

“Kod unutarnjih borba koje čovek vodi sa samim sobom i sa nepoznatim silama u sebi, važi više nego igde pravilo: ne predaj se nikad! Ni predaje, ni ustupanja! A pre svega, što kažu u Bosni: ne veži tugu za srce!
Biti uvređen nepravdom ljudi manje je nego biti u bedi, a biti u bedi manje je nego biti bolestan, biti bolestan jos nije: umreti. Ali i kad je čovek uvređen nepravdom, teško bolestan, pa i na samrti, ne treba, tek tada ne treba da ‘pusti rđi na se’. Tada treba napregnuti sve sile i ne priznati tugu i malodušnost. Izdržati trenutak, a već idućeg časa čovek je na putu da prezdravi ili mrtav. A smrt je najveći i najsigurniji osvetnik.”

Photo: Zijah Gafić

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.