Magija Brazila u Sarajevu

Ovogodišnji, 16. Jazz Fest Sarajevo u Bosanskom kulturnom centru 31. oktobra predstavlja izvrsnu brazilsku kompozitoricu, gitaristicu i vokalisticu Badi Assad koja ove godine obilježava 20. godišnjicu karijere.

Njezini počeci vežu se za Rio de Ženeiro i sredinu osamdesetih godina proteklog stoljeća kada je proglašena najboljim brazilskim gitaristom, nakon čega je uslijedio i prvi album. Od tada do danas prošle su dvije decenije, Badi je objavila 11 albuma i nastupala širom svijeta, a s njom su svirali najbolji od najboljih, među kojima i John Abercrombie, Pat Metheny, Larry Coryell i Bobby McFerrin.

Godine 1995, urednici magazina Guitar Player proglasili su je najboljim akustičnim gitaristom, a čitatelji istog magazina njezin su album Rhythms proglasili najboljim albumom klasične muzike te godine.

Iako njezin repertoar osim vlastitih čine i kompozicije gitarističkih velikana poput Egberta Gizmontija ili Ralpha Townera, koncerti ove umjetnice donose i zanimljivo koncipirane popularne kompozicije Björk, Eurythmics, Tori Amos ili Asian Dub Foundation.

Elementima tradicionalne brazilske muzike Badi dodaje egzotičnu mješavinu zvukova iz različitih krajeva svijeta, a rezultat je uzbudljiv zvuk koji prkosi kategorizaciji: ona je pjevačica kojoj vjerujete bez obzira da li razumijete jezik na kojem pjeva.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.