Joey DeFrancesco: Wonderful! Wonderful!

Američki jazz muzičar Joey DeFrancesco, jedan je od rijetkih virtuoza za orguljama Hammond B-3. Njegovo novo diskografsko izdanje, deseto po redu koje objavljuje za izdavačku kuću High Note, svjetlo dana ugledalo je u junu ove godine, a riječ je o albumu Wonderful! Wonderful!

Novi album snimljen je u triju sa gitarističkim herojem Larryjem Coryellom  i legendarnim bubnjarom Jimmyjem Cobbom. Izdanje čini osam kompozicija među kojim su Solitude Dukea Ellingtona, Wonderful! Wonderful! pop pjevača Johnnyja Mathisa, Five Spot After Dark Bennyja Golsona, te jazz standardi Love Letters i Old Folks.

Virtuozna tehnika i urođena strastvenost odlikuju muziciranje ovog umjetnika, iznimno cijenjenog u muzičkih krugovima jer je orgulje ponovno vratio u jazz nakon što su gotovo nestale nakon zlatnih vremena 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća.

Već deset godina zaredom dobitnik je nagrade i kritičara i čitalaca magazina DownBeat za najboljeg orguljaša godine, dva puta je nominiran za Grammyja: 2004. godine za album Falling In Love Again te 2010. godine za Never Can Say Goodbye.

Prve ozbiljne muzičke korake napravio je kasnih osamdesetih godina prošlog stoljeća, kao 17-godišnjak, na turneji sa Milesom Davisom. Danas nastupa i kao trubač i kao vokalista.

Član je ansambla Miles Smiles kojeg čini sa bivšim Milesovim saradnicima: gitaristom Larryjem Coryellom, trubačem Wallaceom Roneyem, saksofonistom Rickom Margitzom, basistom Darrylom Jonesom i bubnjarom Omarom Hakimom, sa kojima će nastupiti na Jazz Festu 1. novembra.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.