Wallace Roney: Home

Posljednji album američkog trubača Wallacea Roneya pod nazivom Home objavljen je pod markicom High Notea, a kritičari smatraju da je njegov autor zadržao duhovit i otvoren pristup muzici koji je odlikovao i njegove prethodne albume.

Home sadrži osam kompozicija, šest autorskih Wallacea Roneya te po jednu Waynea Shortera i Johna McLaughlina. Repertoar uz Roneya izvode saksofonista Antoine Roney, klavijaturista Aruan Ortiz, basista Rahshaan Carter, bubnjari Kush Abadey, Darryl Green i Bobby Ward, perkusionista Shakoor Sanders, orguljaš Douga Carna i George Burton na Fender Rhodesu.

Wallace Roney je jedini trubač kojeg je podučavao legendarni Miles Davis, tako da će kritičari Roneya često nazvati nasljednikom stila ovog legendarnog jazz umjetnika, iako Roney različite utjecaje od bebopa, postbopa, Coltranea, Hancocka, Weather Reporta, do hip-hopa i naravno Milesa, sublimira na jedinstven način.

Na 16. Jazz Festu Sarajevo 2012 Wallace Roney će se po prvi put predstaviti u Sarajevu i to kao član ansambla Miles Smiles kojeg čine bivših Milesovi saradnici. Koncert će biti održan 1. novembra na sceni Bosanskog kulturnog centra.

Pogledajte zanimljivi dokumentarac o ovom američkom trubaču koji je zajedno sa  Shorterom,  Hancockom,  Carterom i Williamsom učestvovao u snimanju albuma A Tribute to Miles za kojeg su dobili nagradu Grammy.

Lista pjesama na albumu Home:

  1. Utopia / Wayne Shorter – 7:20
  2. Home / Wallace Roney – 7:28
  3. Pacific Express / John McLaughlin – 6:49
  4. Plaza Real / Wayne Shorter – 10:20
  5. Dawn / Wallace Roney – 8:34
  6. Evolution of the Blues / Wallace Roney – 8:06
  7. Ghost of Yesterday / Arthur Herzog, Jr. / Irene Kitchings – 9:05
  8. Revive – 2:53
Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.