Taksim u Sarajevu

Taksim Trio zadivljujući muzički fenomen, ansambl trojice virtuoznih umjetnika otvorit će ovogodišnji 16. po redu Jazz Fest Sarajevo. Festival će biti otvoren 30. oktobra koncertom u Bosanskom kulturnom centru, a kompletan program festivala koji će trajati do 4. novembra bit će objavljen naredne sedmice.

Koncert Taksim Trija svojevrstan je muzički kuriozitet jer je riječ o ansamblu koji nakon trogodišnje pauze ponovno nastupa, a po prvi put će upravo u Sarajevu biti predstavljen u ovom dijelu Evrope.

Hüsnü Senlendirici koji svira klarinet i balaban, İsmail Tunçbilek baglamu i Aytaç Doğan kanun stvaraju muziku koja uspješno kombinira njihovo vlastito naslijeđe tradicionalne turske muzike, jazz i klasiku, stvarajući zvuk koji iako na prvo slušanje zvuči poznato i blisko, otvara nove horizonte reflektirajući osoben muzički identitet Taksim Trija.

Svojim improvizacijama članovi trija demonstriraju savršenu tehniku, a njihov iskreni i neodoljivi orijentalni zvuk u isto je vrijeme i drevan i savremen. Svaka njihova kompozicija odiše svježinom susreta Istoka i Zapada, kakav je i sam Istanbul, grad iz kojeg dolaze.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.