Reuben Fowler dobitnik Kenny Wheeler Jazz Awarda

Trubač i kompozitor Reuben Fowler dobitnik je ovogodišnje prestižne nagrade Kenny Wheeler Jazz Award.

Mladim umjetnicima koji pokazuju izvrsnost u komponiranju i nastupima nagradu svake godine dodjeljuju Kraljevska muzička akademija Velike Britanije i izdavačka kuća Edition Records. Dobitnik se bira iz završne klase jazzista Kraljevske muzičke akademije, a izdavačka kuća Edition Records objavljuje debitantski album mladog muzičara.

Tročlanu komisiju koja je zadužena za izbor dobitnika nagrade čine Dave Stapelton iz Edition Recordsa, profesor Akademije Nick Smart i saksofonista Evan Parker, dugogodišnji saradnik i prijatelj preminulog trubača Kennyja Wheelera, u čiju čast se i dodjeljuje ova nagrada.

Reuben Fowler počeo je svirati jazz sa 15 godina u jazz asocijaciji Doncastera, a kasniej je postao član nacionalnog omladinskog jazz orkestra Velike Britanije. Svirao je sa muzičarima poput Stana Sulzmana, Jima Harta, Gareth Lockrane Big Banda kao i sa ansamblom Troyk-estra na čijem je nastupu u martu ove godine povodom 15. godišnjice Jazzwise magazina oduševio publiku.

Kenny Wheeler Award se dodjeljuje se od 2010. godine i dragocijena je prilika mladim evropskim muzičarima da se predstave internacionalnoj publici nakon završenog zvaničnog obrazovanja kao što to čini Thelonious Monk takmičenje u Sjedinjenim Američkim Državama.

Prvi album Reubena Fowlera bit će objavljen u ljeto 2013. godine. Pogledajte nastup njegove grupe i izvedbu kompozicije koju je skladao ovaj mladi umjetnik.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.