Dhafer Youssef zatvara istanbulski jazz festival

19. Istanbul Jazz Festival večeras će zatvoriti oudista i vokalista Dhafer Youssef premijernim predstavljanjem projekta The Dance of the Invisible Dervishes, u okviru festivalskog programa Encounters with Masters.

Youssef je za ovaj projekat okupio međunarodni ansambl kojeg čine pijanista Kristjan Randalu iz Estonije, klarinetista Hüsnü Şenlendirici i kanunista Aytaç Doğan iz Turske, norveški gitarista Eivind Aarset, američki perkusionista Marilyn Mazur te britanski basista Phil Donkin.

“Kada radim sa Hüsnüom, koji kroz svoj instrument progovara Božijim glasom, za mene je to ekstatično iskustvo. A naš koncert 19. jula bit će izjava moje ljubavi, moj aşk prema Istanbulu”, kazao je Youssef najavljujući koncert koji će večeras biti održan u dvorištu istanbulskog arheološkog muzeja.

“Ovo će biti svjetska premijera ansambla, mada su neki od nas već svirali zajedno prošle godine u Njemačkoj. Iako je naziv ansambla The Dance of the Invisible Dervishes, odnosno, ples nevidljivih derviša, publika na sceni neće vidjeti derviše, ali će ih lako moći zamisliti”, izjavio je umjetnik iz Tunisa u interviewu za jedan turski dnevnik.

Bh. publika ovog je vrhunskog umjetnika imala priliku slušati na scenama Jazz Festa 2003. godine kada se predstavio sa svojim ansamblom Digital Prophecy, a na 10. obljetnici festivala 2006. godine u Sarajevu održao je dva koncerta – sa svojom grupom i u duetu sa pijanistom Bojanom Z.

Poslušajte Youssefov jedinstveni vokal na koncertu na Jazz Festu 2006. godine i izvedbu kompozicije Aya. Sam Dhafer svoje vokalne sposobnosti komentira na sljedeći način:

“Kao dijete sam naučio pjevati u mektebu. Sjećam se odlazaka u džamiju i koliko sam volio slušati odjek svog glasa u njoj. Ja sam oudista i mislim da moj glas zato ima boju ouda. Nikada nisam uzimao časove pjevanja i nikad nisam htio zvučati poput drugih ljudi; htio sam zvučati poput instrumenta. Zvuk je za mene jako bitan i još uvijek ga otkrivam!”

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.