UNESCO zainteresiran za arhiv Montreuxa

Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) zainteresirana je za arhiv Montreux Jazz Festivala kojem namjerava dodijeliti status “svjetske kulturne baštine”.

Radi se o više od 5.000 sati audio i video materijala, snimljenog u 45 godina postojanja ovog švicarskog festivala. Osnivač festivala Claude Nobs počeo je arhivirati sve festivalske snimke od drugog izdanja festivala 1968. godine, nakon što je saznao da je švicarska nacionalna televizija koncert Elle Fitzgerald sa prvog festivala presnimila snimkom fudbalske utakmice.

Od tada se snimci pomno čuvaju u podzemnom bunkeru njegovog ljetnikovca u malom gradiću Caux na obali Ženevskog jezera u Švicarskoj.

„Ovih 5.000 sati predstavljaju najveću svjetsku kolekciju snimaka živih nastupa“, izjavio je Nobs napominjući kako će proces digitalizacije materijala, započet 2008. godine, trajati ukupno 15.000 sati.

Uskoro će javnosti biti dostupna posebno dizajnirana kapsula sa dva sjedišta u kojoj će biti moguće pogledati pojedinačne koncerte iz bogate arhive Montreux Jazz Festivala. „Za mene je kapsula posebno važna jer ja nikada nisam uspio pogledati koncert iz publike, a kapsula u potpunosti dočarava koncertnu atmosferu“, rekao je Claude Nobs.

Na obali Ženevskog jezera, u idiličnom gradu Montreux, prije dva dana završeno je 46. izdanje festivala u okviru kojeg su, između ostalih nastupili Bob Dylan, Alanis Morissette, Jane Birkin i Herbie Hencock.

Pogledajte jedan od snimaka iz arhive Montreuxa. Dio koncerta Oscara Petersona iz 1977. godine.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.

Večeras počinjemo!

8. novembra 2023.