Koncert u čast Milesa Davisa

Večeras u 20.00 u koncertnoj dvorani Hollywood Bowl u Los Angelesu bit će održan koncert u čast američkog trubača Milesa Davisa.

Voditelj programa će biti Herbie Hancock, a program čine nastupi dvojice Milesovih saradnika Marcusa Millera i Jimmyja Cobba koji će predstaviti svoje projekte nastale u čast Milesa Davisa.

Kompozitor, producent i multiinstrumentalista Marcus Miller nastupit će sa svojim projektom Tutu Revisited (naslovljenom prema Milesovom albumu Tutu iz 1986. godine), dok će bubnjar Jimmy Cobb predstaviti Kind of Blue: Jimmy Cobb's „So What“ Band.

Jimmy Cobb je posljednji živi član ansambla s kojim je Davis snimio legendarni album Kind of Blue, najprodavaniji album klasičnog jazza u historiji i svojevrsna stilska prekretnica, čak i za muzičke žanrove van okvira jazza. Ovaj je album objavljen 1959. godine, a na 50. godišnjicu formiran je So What Band u čast Milesa Davisa.

Na koncertu će biti izveden repertoar albuma Kind of Blue, kao i kompozicije Electric Banda iz sedamdesetih, uključujući i popom nadahnut album Tutu.

Prije koncerta, na terasi Hollywood Bowl muzeja bit će upriličena promocija poštanske markice sa likom Milesa Davisa, obajavljena početkom godine.

Poslušajte ansambl Tutu Revised sa kojim će Marcus Miller nastupiti na večerašnjem koncertu.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.