Jazz Journalists Association: dodjela godišnjih priznanja

Danas u 16.00 u njujorškom klubu Blue Note će biti upriličena dodjela nagrada Asocijacije jazz novinara (Jazz Journalists Association).

Ova asocijacija po 16. put odaje priznanje vrhunskim muzičarima u ukupno 40 kategorija, uključujući i posebnu nagradu koja se dodjeljuje za životno djelo u oblasti jazz novinarstva. O nominiranima i nagrađenima odlučuje internacionalni žiri kojeg čine članovi asocijacije: pisci, fotografi, emiteri te producenti novih medija profesionalno angažovani u oblasti jazza.

Među 200 nominiranih nalaze se i umjetnici poput Sonnyja Rollinsa, Keitha Jarretta, Garyja Burtona, Roya Haynesa, Jacka DeJohnettea, Pata Methenyja i Johna Scofielda, zajedno sa mladim talentima poput trubača Ambrosea Akinmusirea, pijaniste Craiga Taborna, tenor saksofoniste J.D. Allena, gitaristice Mary Halvorson, basistice Esperanze Spalding i bubnjara Erica Harlanda.

Za nagradu za životno djelo nominirani su autori i kritičari Amiri Baraka, Stanley Crouch, Will Friedwald, Willard Jenkins i Neil Tesser.

Asocijacija je od ove godine pokrenula JJA Jazz Blogathon na temu Jazz u vašoj zajednici. Riječ je o pozivu blogerima i autorima da u periodu od 13.-30. aprila redovnim postovima o jazz dešavanjima u njihovoj zajednici pokažu da je jazz itekako živ, uspješan i plodonosan.

Zanimljive postove možete pročitati na zvaničnoj web stranici asocijacije.

U međuvremenu poslušajte Ambrosea Akinmusirea nominiranog u dvije kategorije – muzičar godine i trubač godine. Ovaj će “mladi umjetnik o kojem se u posljednje vrijeme najviše priča” kako je ocijenio Chicago Tribune, ove godine biti rezidentni umjetnik 55. izdanja Monterey Jazz Festivala.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.