Novi album Wesa Montgomeryja

Echoes of Indiana Avenue naziv je albuma na kojem se nalazi do sada neobjavljeni materijal legendarnog gitariste Wesa Montgomeryja. CD je objavila kuća Resonance Records 6. marta ove godine, na 88. rođendan ovog umjetnika.

Pripremanje materijala trajalo je 18 mjeseci, a riječ je o najranijim Montgomeryjevim nastupima iz 1957. i 1958. godine, snimljenim u klubovima Indianapolisa, njegovog rodnog grada, te o nekoliko rijetkih studijskih snimaka koji su nastali prije njegovog debitantskog izdanja za Riverside Records 1959. godine.

Trake sa audio zapisima pronađene su 1990. godine, zapisi su prebačeni u digitalni format, nakon čega ih je pronalazač Jim Greeninger bezuspješno pokušavao prodati na eBayu. Konačno je 2008. godine kontaktirao legendarnog producenta Michaela Cuscuna u čiji opus, između ostalog, spada i veliki broj izdanja za Blue Note Records.

Cuscun je dosta vremena i truda uložio istražujući kada su i gdje nastali spomenuti snimci. Otkrio je da su ostatak ansambla činili bubnjar Paul Parker, klavijaturista Melvin Rhyne, pijanista Earl Van Riper, basista Mingo Jones i bubnjar Sonny Johnson, te Montgomeryjeva braća: Monk na akustičnom basu i Buddy na klaviru.

Echoes of Indiana Avenue sadrži 9 pjesama, među kojim su Diablo's Dance Shortyja Rogersa, Misty Errolla Garnera, Take The A Train Billyja Strayhorna, kao i jazz standardi Darn That Dream i Body And Soul.

Uz remasterizovane kompozicije i luksuzno pakovanje CD-a, izdanje na 24 strane donosi rijetke Wesove porodične fotografije, snimke legendarnog jazz fotografa Duncana Scheidta, te eseje jazz novinara Dana Morgensterna i Billa Milkowskog kao i Davida N. Bakera, pokretačke snage cjelokupnog projekta.

Poslušajte album Boss Guitar Wesa Montgomeryja, objavljenog 5 godina prije njegove prerane smrti, na današnji dan 1968. godine. Imao je 45 godina.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.