Preminuo Abram Wilson

Trubač i kompozitor Abram Wilson preminuo je u subotu 9. juna u 38. godini života, nakon kratke i teške bolesti.

Ovaj britanski umjetnik, rođen i odrastao u New Orleansu, u posljednje je vrijeme intenzivno turirao predstavljajući svoj aktuelni projekat naslovljen Philippa, a baziran na životu i vremenu u kojem je odrastala klasična pijanistica Philippa Schuyler.

Prema navodima novinara koji su imali priliku gledati njegove posljednje nastupe, Wilsonovo muziciranje je bilo na vrhuncu, a s nestrpljenjem je najavljivao svoj novi album koji je trebao biti objavljen u septembru.

Inače, Wilson od 2002. godine živi Londonu gdje je do sada objavio tri albuma, Jazz Warrior (2004), Ride! Ferris Wheel to the Modern Day Delta (2006) i Life Paintings (2009).

Njegov rad nagrađen je i BBC-jevim priznanjem za jazz u kategoriji najboljeg albuma 2007. godine, kada je osvojio i British Jazz Award u istoj kategoriji.

Domaća publika mogla ga je gledati na dva koncerta 7. Jazz Festa Sarajevo 2003 gdje je nastupao kao član ansambla Denysa Baptistea, te kao specijalni gost koncerta Soweto Kinch Quarteta.

Preranom smrću Abrama Wilsona, jazz scena je izgubila veliki talenat, trubača i kompozitora čiji će se nedostatak itekako osjetiti.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.