Celebrating Satchmo u New Orleansu

U New Orleansu će se od 3. do 5. augusta održati festival Celebrating Satchmo, koji se po dvanaesti put održava u rodnom gradu Louisa Armstronga, u čast ovog velikana jazza.

Trodnevni festivalski program posvećen je životu, naslijeđu i muzici ‘‘sina New Orleansa”, a čine ga seminari i koncerti, besplatni i otvoreni za javnost.

Među učesnicima seminara su George Avakian, Satchmov producent i prijatelj, potom Michael Cogswell iz Armstrong House & Archives, muzeja osnovanog 1971. godine u Satchmovoj kući te višestruki dobitnik nagrade Grammy, Armstrongov učenik, istaknuti jazz kritičar i hroničar Dan Morgenstern.

Muzički dio festivala čine koncerti tradicionalnog i savremenog jazza, brass bendovi te dječiji programi, a među izvođačima su njuorleanski trubači Leroy Jones, Jeremy Davenport, Shamarr Allen i James Andrews, zatim Yoshio Toyama (aka Satchmo of Japan) and the Dixie Saints, klarinetista Tim Laughlin, pjevačica Leah Chase, Lars Edegran's New Orleans Ragtime Orchestra i mnogi drugi.

Festival će biti obilježen i tradicionalnom paradom koja će biti organizirana 4. augusta na dan rođenja Louisa Armstronga, dječijim predstavama i nedjeljnom jutarnjom misom u crkvi St. Augustine, a restorani širom grada će imati na jelovnicima imati Armstrongova omiljena jela.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.