Dafnis Prieto Proverb Trio

Dafnis Prieto Proverb Trio naziv je istoimenog albuma trija kojeg čine bubnjar Dafnis Prieto, klavijaturista Jason Lindner i vokalista Kokayi.

Začeci Proverb Trija sežu osam godina unazad, u 2004. godinu, kada su na Saalfelden Jazz Festivalu u Austriji prvi put zajedno nastupili kubanski bubnjar Dafnis Prieto i američki vokalni umjetnik Kokayi.

Snažna komunikacija i razumijevanje inspirirali su ova dva umjetnika da nastave sa nastupima u New Yorku i diljem Europe. Nakon što im se  2009. godine pridružuje Lindner, počinju nastupati pod nazivom Proverb Trio.

Kombinirajući Kokayijevu freestyle poeziju sa eksplozivnim improvizacijama na bubnjevima i ritmički intenzivnim električnim klavijaturama, trio uspješno spaja afro-kubanske ritmove i savremeni jazz, a rezultat tog spoja donosi pravi spektar stilskih raznolikosti i daje potpuno novu energiju latino jazzu. Ekstatična i inteligentna muzika, složene kompozicijske strukture i sjajne tehničke vještine samo su neke od odlika ovog trija.

“Album smo u cijelosti snimili za šest sati. Nismo jamali, nego smo u trenutku kreirali precizan i zavodljiv groove oko poezije koja je improvizovana kao i instrumentalni dio albuma”, pojašnjava Prieto.

Ovaj umjetnik od 1999. godine živi u New Yorku. Sarađivao je sa imenima poput Eddieja Palmierija, Henryja Threadgilla i Stevea Colemana. Dobitnik je prošlogodišnjeg MacArthur Fellowshipa, poznate kao nagrada za genijalnost, Genius Award.

“Dafnis Prieto je revolucionaran bubnjar i vizionar. I kao kompozitor i kao bendlider”, pisao je o njemu Drumhead magazine. “On svira na ivici savršenstva, a kao kompozitor, novim idejama je pokazao kako bubnjar umijećem može transformisati kompoziciju za ansambl u nešto što do sada niste čuli.”

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.