“Didymoi Dreams”

Pjevačica Sidsel Endresen i gitarista Stian Westerhus među vodećim su eksperimentalnim muzičarima na evropskoj muzičkoj sceni, a njihov zajednički nastup na Nattjazz festivalu u Bergenu prošle godine, rezultirao je zajedničkim albumom Didymoi Dreams.

Sidsel Endresen je već više od trideset godina višestruko nagrađivana pjevačica i kompozitorka čiju muziku iz 80-ih možemo svrstati u više žanrova, od fusiona, jazz-rocka, kamernog jazza, a od sredine 90-ih, Sidsel se intenzivno bavi slobodnom improvizacijom, elektronikom i novom muzikom koja je karakteristika njenog današnjeg umjetničkog izraza.

Njezin partner na albumu gitarista Westerhus za svoje je umijeće na jazz festivalu u Moldeu dobio priznanje za izniman talent, a u Velikoj Britaniji je zaslužio i značajnu nagradu ”BBC Award for Innovation in Jazz”. Britanski magazin JazzWise o Westerhusu je napisao: ”Ova muzika kao da dolazi s nekog drugog svijeta, nabijena jazzom, ali ne i njime definirana. Dobro došli u novo stoljeće improvizirane muzike”.

Oboje umjetnika gledali smo na scenama Jazz Festa prethodnih godina, Westerhusa i u više različitih ansambala, a posljednji put prošle godine kada je održao zapažen solo koncert.

Album Didymoi Dreams će biti objavljen 8. juna pod markicom Rune Grammofona.

*fotografija: Stian Westerhus /15. Jazz Fest Sarajevo 2011/

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.