DVD izdanje London Jazz Composers Orchestre

Harmos: Live At Schaffhausen naziv je DVD-a ansambla London Jazz Composers Orchestra (LJCO) objavljenog za švicarsku nezavisnu izdavačku kuću Intakt Records.

Snimljen na Schaffhausen Jazz Festivalu u Švicarskoj 21. maja 2008. godine, DVD predstavlja muzičko djelo Harmos u izvedbi znamenitog London Jazz Composers Orchestre, predvođene njenim osnivačem i umjetničkim direktorom, kontrabasistom i kompozitorom Barryjem Guyem.

Harmos je prvi put objavljen 1989. godine za Intakt, a od kritičara je prozvan muzičkim manifestom, posvećenim elementarnom kvalitetu muzike – melodiji.

Britanski kontrabasista i kompozitor Barry Guy oformio je London Jazz Composers Orchestra 1974. godine. Ovaj ansambl je na prvoj liniji fronta improvizirane muzike više od 30 godina, a čine ga vrhunski evropski klasičari i jazzisti.

Visoko cijenjen u Evropi i Sjednjenim Državama, orkestar predstavlja samu kremu virtuoznih improvizatora koji konstantno istražuju odnos improvizirane i komponirane muzike, ali i nove muzike i jazza. Kompozicije Barryja Guya daju strukturu za eksplozivne solo partije ali i kolektivne improvizacije muzičara.

“LJCO je ansambl solista, koji su potpuno predani muzici. Tu nema slučajnih prolaznika. Koncert ovog orkestra podjednako pokazuje fizičku snagu zvuka kao i muzičku informaciju – a to je budućnost”, pojasnio je Barry Guy.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.