“Street of Sarajevo” u Cerknu

Sinoć je u slovenačkom Cerknu završen međunarodni muzički festival Jazz Cerkno koji je održan po 17. put u ovom mjestu, 70 km udaljenom od Ljubljane.

Pretposljednji koncert festivala u nedjelju navečer održali su australijski kompozitor i svirač ouda Joseph Tawadros i francuski akordionista Jean-Louis Matinier koji su tokom nastupa izveli i Tawadrosovu kompoziciju Street of Sarajevo koja je nastala prilikom njegovog učešća na 15. Jazz Festu Sarajevo.

“Ovo sam djelo komponirao noć prije sarajevskog koncerta, u novembru prošle godine”, kazao je Tawadros napominjući kako je Street of Sarajevo prvi put izvedeo u duetu sa svojim bratom perkusionistom Jamesom Tawadrosom na koncertu u Pozorištu mladih.

“Obično mi pri kraju ove kompozicije pukne žica, ali večeras se nekim čudom to nije desilo”, kazao je Tawadros. Duet Tawadros-Matinier na svojoj je evropskoj turneji a Street of Sarajevo dio je njihovog uobičajenog koncertnog repertoara.

Inače, Jazz Cerkno je festival koji, iako se organizira u mjestu koje broji tek 2.000 stanovnika, svakog maja okupi nekoliko hiljada ljubitelja jazza i improvizirane muzike iz Slovenije i okolnih zemalja.

Ovaj je festival odlična prilika za promociju lokalnih turističkih kapaciteta i već godinama značajan kulturni događaj koji doprinosi ekonomskom razvoju regije što su lokalne i državne vlasti odavno prepoznale dajući mu višestruku podršku.

Pogledajte dio sarajevskog nastupa braće Tawadros.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.