Sjećanje na Djanga Reinhardta

Danas vas podsjećamo na virtuoznog belgijskog gitaristu i kompozitora Djanga Reinhardta, koji je preminuo na današnji dan 1953. godine.

Ovaj samouki gitarista smatra se prvim evropskim jazzistom koji je imao značajan utjecaj na jazz kao izvorno američku muzičku formu, a od gipsy swinga i stila kasnije nazvanog “jazz manouche” učinio je kulturološku činjenicu od svjetskog značaja.

Veliki dio mladosti proveo je u romskom naselju u blizini Pariza, svirajući violinu i gitaru i nastupajući po pariškim plesnim dvoranama. Kada je napunio 18 godina, povrijeđen je u požaru koji je zahvatio njegovu prikolicu, zadobio je teške opekotine, a dva prsta lijeve ruke više nije mogao koristiti za sviranje.

Uprkos tome Django je inaugurirao novu tehniku sviranja koju su kasnije preuzeli brojni jazz gitaristi, a što se često naziva “hot jazz guitar”.

U njegovoj muzici osjetilo se njegovo romsko porijeklo, iz načina sviranja izbijao je snažan swing, tonovi su bili kristalno čisti a ritam je bio neporešivo siguran. Iako bez formalnog muzičkog obrazovanja, komponovao je teme i sastavljao aranžmane, te ih po gitari diktirao svojim saradnicima.

Ovaj muzički velikan pred kraj života skrasio se u blizini Fontainebleaua, svega 40 kilometara daleko od Pariza, gdje je i umro u 43. godini dok je pecao na Seni.

“Nuages” (francuski: oblaci) jedna je od njegovih najpoznatijih kompozicija. Tokom karijere Django ju je snimio nekoliko desetaka puta a svaka izvedba otkriva nevjerovatan improvizatorski talenat koji kompoziciju na prve taktove čini lako prepoznatljivom ali svaki put drugačijom i uzbudljivijom.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.

Večeras počinjemo!

8. novembra 2023.