Dan Franka Sinatre

Danas se u Sjedinjenim Državama obilježava Dan Franka Sinatre, a u ponedjeljak 14. maja navršava se 14 godina od smrti ovog legendarnog, ako ne i ultimativnog američkog showmana.

Teško je pronaći čak i osrednjeg poznavaoca muzike koji se pri pomisli na pjesme Strangers in the Night, My Way, Cheek To Cheek ili New York, New York neće sjetiti nasmijanog zabavljača, glumca i zavodnika koji je zbog velike popularnosti krajem 40-ih godina prošlog stoljeća nazvan jednostavno The Voice.

Frank Sinatra je počeo pjevati kao tinejdžer zahvaljujući odličnom sluhu, nikada nije naučio čitati note, a muzički uzor bila mu je Bille Holiday. Ozbiljne muzičke početke ostvario je sredinom 30-ih godina prošlog stoljeća, a na muzičkoj sceni se etablirao pjevajući u bendu Tommyja Dorseya, nakon čega potpisuje ugovor sa Columbia Recordsom koji je, tokom 40-ih, godišnje prodavao 10 miliona Sinatrinih ploča.

Do 35. godine života dostigao je vrhunac slave, postao sinonim za swing, imao dva propala braka, reputaciju uništenu žutom štampom koja ga je prozivala za navodna prijateljstva sa šefovima mafije, te je spao na egzistencijski minimum.

Uloga u filmu Odavde do vječnosti, za koju je dobio Oskara, bila je prekretnica koja ga je vratila na scenu. Njegova muzika nagrađena je sa 11 Grammyja, glumio je u čak 58 filmova, a dodijeljeno mu je i odlikovanja za životno postignuće Američke filmske akademije. Umro je u 82. godini života.

Na desetu godišnjicu Sinatrine smrti, Američki kongres je 2008. godine proglasnio 13. maj Danom Franka Sinatre, u znak zahvalnosti ovom muzičaru za doprinos američkoj kulturi.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.

Večeras počinjemo!

8. novembra 2023.