Sretan rođendan, Carla Bley!

Američka pijanistica i kompozitorica Carla Bley počasni je rezidentni umjetnik ovogodišnjeg Moers Festivala koji se održava u Njemačkoj. U nedjelju 27. maja ova će umjetnica zajedno sa Bohuslan Big Bandom i dječijim horom dortmundske akademije premijerno predstaviti svoje novo djelo pod nazivom “La Lecon Francaise”.

Muzički magazini već špekuliraju kako je riječ o svojevrsnom nastavku njezinog najpoznatijeg djela – jazz opere “Escalator over the Hill” objavljene 1972. godine. Kritičari smatraju da ovo djelo objedinjuje sve bitno što se do tada desilo u muzici 20. stoljeća.

Kao kompozitorica, Carla Bley ima nezamjenjivo mjesto u historiji jazza, posebno free jazza s početka 60-ih godina prošlog stoljeća. Veliki talenat i originalnost izrodili su asimetrične kompozicijske strukture i nepredvidljive melodije koje su postale odlika njenog stila, jednako kao i vještina kombiniranja dramatičnih muzičkih momenata sa sofisticiranim humorom.

Pisala je za mnoge muzičare među kojima su Gary Burton, Jimmy Giuffre, George Russell, Steve Swallow, Art Farmer, Paul Bley, Jack Bruce, Robert Wyatt, bubnjar Pink Floyda Nick Mason čiji je solo album Nick Mason's Fictitious Sports u cijelosti komponovala.

Kao lider različitih ansambala objavila je 20 albuma, a sarađivala je i sa Charliejem Hadenom na njegovom projektu Liberation Music Orchestra za koji je komponirala i aranžirala. Sa ovim ansamblom nastupila je i u Sarajevu 2005. godine kao specijalni gost koncerta održanog na 9. Jazz Festu.

Ukoliko želite saznati više o ovoj znamenitoj umjetnici posjetite njenu interaktivnu stranicu www.wattxtrawatt.com.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.