Keith Jarrett: Art of Improvisation

Jedan od najkreativnijih jazz muzičara današnjice, globalno priznat kao vrhunski pijanista i genijalni improvizator, danas slavi 67. rođendan.

Keith Jarrett je rođen 1945. godine u Allentownu u američkoj državi Pennsylvaniji. Klavir je počeo svirati sa tri godine a sa pet je imao prvi samostalni koncert na kojem je izveo djela Mozarta, Bacha, Beethovena i dvije vlastite kompozicije.

Jarrettova saradnja sa izdavačkom kućom ECM koja traje od 1971. godine do danas rezultirala je sa više od 60 izdanja, a utjecala je na brojne generacije mladih muzičara. Albumi poput Facing You, Staircase, Moth And The Flame, Paris Concert, Vienna Concert i The Köln Concert objedinjuju širok spektar muzičkih žanrova: klasiku, jazz, folklor, gospel, blues.

Solo album The Köln Concert bez presedana je najprodavaniji piano album u historiji jazza. Do danas je prodat u više od 3.500.000 primjeraka.

Pogledajte dokumentarni film The Art of Improvisation, britanskog redatelja Mikea Dibba, rađen u saradnji sa Ianom Carrom, autorom Jarrettove biografije. Film je snimljen 2005. godine povodom 60. rođendana pijaniste, a donosi brojne interviewe sa bivšim i sadašnjim saradnicima: Janom Garbarekom, Palleom Danielssonom, Jonom Christensenom, Garyjem Peacockom, Jackom DeJohnetteom, Chickom Coreom, Garyjem Burtonom, kao i Manfredom Eicherom, producentom i vlasnikom etikete ECM u kojem je Jarrett pronašao idealnog kreativnog partnera još na početku svoje karijere.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.