Dokumentarni film oskarovca Kevina Macdonalda

“Marley” reditelja Kevina Macdonalda dokumentarno je filmsko ostvarenje o životu i karijeri najznačajnijeg muzičara u povijesti reggaea.

Dokumentarac predstavlja Boba Marleya kroz brojne razgovore sa njegovim prijateljima, saradnicima i članovima porodice, kroz do sada neobjavljene snimke te koncertne arhivske materijale. Njegova karizma, značaj koji je imao u historiji muzike, te socijalna angažiranost ne prestaju izazivati pažnju javnosti, iako će se 11. maja navršiti 31 godina od smrti ovog umjetnika.

Film je rađen uz podršku Marleyjeve porodice, te pruža detaljne biografske podatke, od rođenja Roberta Marleya 1945. godine do njegove prerane smrti 1981. godine. Prateći Marleyjev put od šumskih predjela Saint Ann Parisha na Jamajci, preko života u getu Trenchtowna do visoke klase Kingstona, film donosi anegdote o životu ovog muzičara izvučene iz mnoštva intervjua i arhivskih snimaka koji vjerno dočaravaju mjesto i vrijeme koje je utjecalo na muziku Boba Marleya.

Nastajanje ovog filma pratile su brojne nesuglasice. Najprije je početkom 2008. godine reditelj Martin Scorsese objavio namjeru da producira film čija je premijera trebala biti 6. februara 2010., na Marleyev 65. rođendan. Nakon što se Scorsese povukao iz projekta, zamijenio ga je Jonathan Demme koji je od filma odustao zbog, kako je medijima saopćeno, kreativnih razmimoilaženja sa producentom Steveom Bingom. Na koncu film je objavljen 20. aprila ove godine u režiji Kevina Macdonalda.

Iako filmski kritičari ocjenjuju da dokumentarac daje zanimljive pojedinosti iz života Boba Marleya, filmu zamjeraju da sadrži previše informacija koje se usko tiču jamajčanske muzike, politike i rastafarijanskog pokreta. Međutim, da slava Boba Marleya i dalje traje potvrdio je i solidan prihod od 260.000 američkih dolara ostvaren na kino blagajnama samo u prvom vikendu prikazivanja filma.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.