Prvomajski protesti jazz muzičara

Danas, na Međunarodni praznik rada u New Yorku će biti održani protesti kojima jazz umjetnici zahtijevaju adekvatne honorare, bolju zdravstvenu zaštitu i pravo na mirovinu.

Kampanja Justice For Jazz Artists od sredine devedesetih godina bori se za mirovinsko osiguranje umirovljenih jazz muzičara New Yorka. Za razliku od malog broja muzičara zaposlenih na Broadwayu, koji imaju redovito osiguranje, muzičari koji nastupaju po njujorškim klubovima žive bez zdravstvenog osiguranja i bez prava na mirovinu, a isključivu odgovornost snose vlasnici klubova.

Kampanju su podržale brojne lokalne i međunarodne organizacije, obrazovne ustanove, vjerske institucije, pisci, novinari, politički zvaničnici, sindikati i veliki broj jazz muzičara među kojima su Ron Carter, Jimmy Owens, Joe Lovano, John Pizzarelli, Dave Liebman, Seth MacFarlane, James Spaulding, Phil Woods, Regina Carter, James Carter, David Amram, Judi Silvano, Jason Moran…

2006. godine kampanja se izborila za donošenje zakonskog okvira koji je trebao regulirati pitanje mirovinskog osiguranja klupskih muzičara na način da su osigurane poreske olakšice za vlasnike klubova koji uplaćuju doprinose za angažirane umjetnike.

Pošto u mirovinskom fondu još uvijek nije zaprimljena niti jedna uplata, muzičari danas izlaze na ulice obučeni u crno i sa instrumentima u rukama. Marširat će New Yorkom i obići šest glavnih jazz klubova u gradu: Blue Note, Iridium, Village Vanguard, Dizzy’s Club Coca Cola, Jazz Standard i Birdland.

Jazz umjetnici očekuju da će im se na protestima pridružiti brojni poštovaoci, a vlasnike klubova još jednom pozivaju da se odreknu malog dijela ogromne dobiti koju im upravo oni osiguravaju. Današnji protesti održavaju se pod motom “muzičari pod opsadom – muzičari uzvraćaju udarac”.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.