Ella Fitzgerald & Marilyn Monroe

Na pitanje – ko je imao važnu ulogu u karijeri Elle Fitzgerald – muzički znalci bi vjerovatno spomenuli imena poput Chicka Webba, Louisa Armstronga, Normana Granza i Dizzyja Gillespieja, ali ne i ime Marilyn Monroe.

Ella Fizgerald počela je pjevati 30-ih godina prošlog stoljeća kada su zakoni o segregaciji bili neumoljivi u mnogim saveznim državama. Muzičari su smjeli nastupati samo u određenim malim klubovima, u koje su morali ulaziti na stražnji ulaz. Situacija je bila slična i u većini restorana i hotela, a policija je imala pravo prekinuti nastup i hapsiti bez mnogo pojašnjenja.

Tokom jedne od turneja pod vodstvom Normana Granza 50-ih godina, pred Ellin nastup sa filharmonijskim orkestrom u Dalasu, policija je ušla u dvoranu i privela sve izvođače. Ušli su u Ellinu garderobu gdje su Dizzy Gillespie i Illinois Jaquet igrali jamba i jednostavno ih uhapsili. “Odveli su nas u policijsku stanicu”, kazivala je Ella, “i bili su dovoljno drski da nam traže autogram.”

U to doba noćni klub Mocambo je bio najpopularnije mjesto u Hollywoodu. Frank Sinatra je svoj prvi nastup u Los Angelesu imao upravo u Mocambu 1943. godine, a među stalnim gostima bili su Clark Gable, Charlie Chaplin, Humphrey Bogart, Lauren Bacall, Lana Turner i Marilyn Monroe koja je 50-ih godina imala status ikone.

Elli nije bilo dozvoljeno nastupanje u Mocambu zbog njene rasne pripadnosti, međutim jedan telefonski poziv njene obožavateljke zauvijek će promijeniti tok Elline karijere.

“Osjećam veliku obavezu prema Marilyn Monroe”, prisjećala se Ella. “Ona je lično nazvala vlasnika Mocamba i rekla mu da želi da me on angažuje odmah. Ukoliko on to učini, ona će svaku noć dolaziti u klub. Marilyn mu je nagovijestila reakciju medija i tako je i bilo. Vlasnik je pristao, Marilyn je dolazila svaku noć, a novinari su poludjeli. Nakon toga nikada više nisam morala nastupati u malim klubovima. Ona je bila neobična žena, ispred svog vremena, a da to nije ni znala.”

Ella Fitzgerald (25. april 1917-15. juni 1996) ili Lady Ella, kako su je prozvali mediji, među brojnim priznanjima zaslužila je i 13 nagrada Grammy, među kojima i onaj za životno djelo 1967. godine, nacionalnu medalju za umjetnost koju dodjeljuje Kennedy Centar i predsjedničku medalju za mir. Dodijeljena joj je Gershwinova nagrada za životno postignuće kao i nagrada Udruženja vokalista Amerike i “Magnus Opus” nagrada koja se danas nalazi u fondaciji Ella Fitzgerald.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.