70. rođendan Hana Benninka

Holandski bubnjar i multiinstrumentalista Han Bennink održat će večeras na univerzitetu Columbia u New Yorku koncert u okviru svoje američke turneje organizirane u povodu 70. rođendana.

Turneja organizirana na poziv Columbije, osim nastupa obuhvata i radionice koje će Bennink održavati u poznatoj La Guardiji. Na večerašnjem nastupu Benninkovi gosti će biti Richard Teitelbaum, Ray Anderson, Mark Dresser, Uri Caine, Michael Moore, Thomas Heberer i Mary Oliver.

Ovaj holandski avangardni umjetnik rođen je 17. aprila 1942. u blizini Amsterdama. Već sa 18 godina u Holandiji je priznat kao svestrani bubnjar. Nastupao je sa imenima poput Sonnyja Rollinsa, Bena Webstera, Wesa Montgomeryja i Johnnyja Griffina.

U isto vrijeme Bennink učestvuje u stvaranju evropske improvizirane muzike, koja se počinje razvijati mimo jazza, sarađujući sa značajnim evropskim imenima. Zajedno sa Mishom Mengelbergom i Willemom Breukerom 1967. godine osniva Instant Composers Pool koji i danas okuplja avangardne umjetnike kojima je zajednička ideja da improvizacija nije ništa drugo do trenutno komponiranje.

Već četrdeset godina nastupa u duetu sa Mengelbergom i kao stalni član njegovog kvarteta sa kojim je nastupao i na Jazz Festu Sarajevo 2008. godine kada je održao i solo koncert i još jednom nakon 2005. godine kada hje prvi put nastupao u Sarajevu dokazao da njegovi nastupi nude jedinstveno iskustvo koje publiku ne ostavlja ravnodušnim.

“U poplavi prosječnosti, na muzičkoj sceni gotovo nije moderno biti svestran poput Benninka”, napisao je novinar jednog magazina aludirajući na Benninkovu sposobnost snalaženja u širokom spektru od dixielanda do free jazza i njegovu besprijekornu tehniku. Ovaj je umjetnik istinski muzičar, poznat po nekonvencionalnom pristupu bubnjevima – sviranju nogama, ustima, paljenju vatre na dobošu – ali i po rijetkoj sposobnosti da stvara muziku bez obzira na objekat kojim to čini.

Osim toga, Han Bennink školovani je grafički umjetnik koji je svoje slike, crteže i instalacije izlagao na brojnim izložbama. Autor je grafičkih rješenja brojnih vlastitih i albuma drugih umjetnika.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.