Poznati dobitnici nagrade ECHO Jazz

Objavljena su imena ovogodišnjih dobitnika nagrade ECHO Jazz, najvećeg njemačkog diskografskog priznanja koje dodjeljuje Kulturni institut muzičke industrije Njemačke.

Priznanje je dodijeljeno u 28 kategorija, a uvjet za nominaciju je bio da je album objavljen u periodu od 1. novembra 2010. godine do 31. oktobra 2011. kao i da je izdanje imalo dvije izvrsne kritike u medijima.

Dvanaestočlani žiri odlučivao je između 230 nominiranih, a među nacionalnim i internacionalnim laureatima našli su se i umjetnici koje je bosanskohercegovačka publika imala priliku gledati na scenama Jazz Festa.

Tako je Kurt Elling proglašen vokalistom godine za svoj posljednji album “The Gate”, dok je francuski kontrabasista Renaud García-Fons sa albumom “Méditerranées” pobjednik u kategoriji bas instrumentaliste godine. Elling je na Jazz Festu nastupio 2009. godine kada je i otvorio trinaesto izdanje festivala dok se Garcia-Fons predstavio domaćoj publici u više navrata kao član različitih sastava koji su nastupali u okviru Jazz Festa i Xenophonije, a posljednji put prošle godine kao član Kudsi Erguner Trija.

Najboljim internacionalnim instrumentalistom godine, u kategoriji bubnjara ili perkusioniste proglašen je Magnus Öström za album “Thread of Life”, član nekadašnjeg Esbjörn Svensson Trija sa kojim je i nastupao u Sarajevu na 7. Jazz Festu 2003. godine.

Album “Out of the Desert” pijaniste Joachima Kühna, snimljen na Jazzfestu u Berlinu, najbolji je big band album objavljen prošle godine, prema mišljenju žirija nagrade ECHO Jazz. Ovog njemačkog umjetnika gledali smo 2004. godine u okviru 8. Jazz Festa kada se predstavio sa svojim triom.

Spomenimo još da je Cassandra Wilson za album “Silver Pony” odnijela nagradu u kategoriji pjevačica godine dok je nagrada za životno djelo pripala 81-godišnjem dirigentu Clausu Ogermannu koji je sarađivao sa imenima poput Franka Sinatre, Antonija Carlosa i Diane Krall.

Najbolje prodavani album je “Play the Blues, Live from Jazz at Lincoln Center” Wyntona Marsalisa i Erica Claptona a u kategoriji najboljeg novog izvođača nagrađen je Lisbeth Quartett za album “Constant Travellers”.

Dodjela nagrada bit će upriličena narednog mjeseca.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.