Novi album Angélique Kidjo

“Angélique Kidjo: Spirit Rising” je novi, istovremeno i prvi live album afričke dive, objavljen kao CD i DVD izdanje.

Na CD-u se nalazi 16 pjesama među kojima su, uz njene originalne kompozicije i obrade poznatih klasika poput “Move On Up” Curtisa Mayfielda, dok sadržaj 56 minutnog DVD-a čini 12 pjesama, 5 bonus numera i intervju sa ovom znamenitom umjetnicom. Koncert je snimljen u WGBH Calderwood studiju u Bostonu sa specijalnim gostima: Joshom Grobanom, Dianneom Reeves, Branfordom Marsalisom i Ezrom Koenigom.

Ovim je nastupom Angélique željela odati počast zapadnoafričkoj državi Benin u kojoj je rođena i odrasla. Repertoar je žanrovski šarolik, od rock'n'rolla, preko reggaea, R&B i funka, a pjesme odabrane za ovaj koncert predstavljaju neke od najljepših pjesama koje je pjevala u svojoj bogatoj karijeri.

Nastupe Angélique Kidjo publika i kritika ocjenjuju magičnim. Magazin Times nazvao ju je “prvom divom Afrike”, uvrštena je u BBC-jevu listu afričkih ikona kao i Guardianovu listu 100 najinspirativnijih žena svijeta, dok se prošle godine našla se na Forbesovoj listi 40 najutjecajnijih afričkih javnih ličnosti.

Među brojnim priznanjima koja su joj dodijeljena je Grammy nagrada 2008. godine za album “Djin Djin” u kategoriji za najbolji savremeni world album i počasni doktorat Berklee univerziteta 2010.

Angélique Kidjo je i UNICEF-ov ambasador dobre volje u borbi za prava žena u Africi i osnivač Batonga fondacije sa sjedištem u Washingtonu, koja se bavi promocijom i finansiranjem obrazovanja djevojčica Afrike.

Poslušajte Gerschwinovu “Summertime” iz 1935. koju Angélique izvodi na maternjem jeziku.

Lista pjesama:

  1. Tumba
  2. Afrika
  3. Redemption Song
  4. Agolo
  5. Gimme Sheltre (sa Dianneom Reeves)
  6. Malaika
  7. Summertime
  8. Batonga
  9. Pearls (sa Joshom Grobanom)
  10. Kdele
  11. Move On Up (sa Branfordom Marsalisom)
  12. I Think UR a Contra (sa Ezrom Koenigom)
  13. Lonlon – Ravel's Bolero (sa Branfordom Marsalisom)
  14. Monfe Ran E (sa Dianneom Reeves)
  15. Senamou
  16. N'Yin Wan Nou We
U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.

Večeras počinjemo!

8. novembra 2023.