Iridium odaje počast Lesu Paulu

Njujorški jazz klub Iridium objavio je svoje prvo izdanje – Les Paul Trio And Friends: A Jazz Tribute to Les, posvećen gitaristi Lesu Paulu.

Izdanje čini repertoar koji je Paul sa svojim triom izvodio na nastupima redovito održavanim u Iridiumu svakog ponedjeljka od 1996. do 2009. godine u okviru programa “Les Paul Mondays”. I nakon Paulove smrti, njegov trio kojeg čine gitarista Lou Pallo, basista Nicki Parrot i pijanista John Colianni nastavio je nastupati ponedjeljkom u Iridiumu ugošćujući gitariste koji nastupima odaju počast ovom znamenitom gitaristi.

Na albumu se nalaze snimci nastupa trija sa gostima: gitaristom i kompozitorom Nelsonom Clineom, gitaristima Stanleyem Jordanom i Buckyjem Pizzarellijem te pjevačicom Jane Monheit.

Iridium je pokrenuo vlastitu izdavačku kuću čija su izdanja namijenjena audiofilima, a njen rad će biti baziran na izdavanju materijala snimljenog na najsavremenijoj opremi koju klub koristi za svoje HD video i audio prenose koncerata na Facebooku i web siteu.

Klub Iridium sinonim je za jazz u New Yorku. Wall Street Journal ga je opisao kao “mali klub u kojem su milioni ljudi dobrodošli”, dok mu je magazin  Guitar World dao titulu “gradskog, ako ne i državnog doma gitare”.

Les Paul, punim imenom Lester William Polsfuss, bio je američki muzičar, kompozitor i inovator. Izumitelj je električne gitare Gibson Les Paul bez koje ne bi bilo rock‘n’rolla, a bio je i pionir kada je u pitanju korištenje overdubbinga, delaya i phasing efekata.

Prodao je milione ploča snimljenih sa suprugom Mary Ford pedesetih godina prošlog stoljeća. Njegov rad utjecao je na gitariste poput Chucka Berrya, Erica Claptona, Keitha Richardsa, Jimmyja Pagea, Joea Perrya, Briana Maya, Paula McCartneya…

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.