Roscoe Mitchell u čast Bobu Kaufmanu

Kompozitor i saksofonista Roscoe Mitchell nedavno je na nastupu održanom na muzičkom odsjeku Mills Collegea u Oaklandu u Kaliforniji premijerno izveo kompoziciju kojom je odao počast afroameričkom pjesniku Bobu Kaufmanu.

Inspiriran Kaufmanovom poemom „Would You Wear My Eyes?“ Mitchell je podsjetio na stvaralaštvo ovog vjerovatno najznačajnijeg pjesnika jazza i ključne figure beat pokreta kao kulturološkog fenomena.

Spomenuto djelo komponirao je za bariton i kamerni orkestar, a na koncertu je ovaj iznimno cijenjeni improvizator izveo repertoar zajedno sa svojim gostima: baritonom Thomasom Bucknerom, perkusionistom Williamom Winantom, kvartetom alt saksofonista Jamesa Feia, Eclipse String Quartetom i dirigentom Petrom Kotikom.

Roscoe Mitchell je jedan od značajnijih predstavnika avangardnog jazza čija karijera broji 85 diskografskih izdanja i nekoliko stotina kompozicija, a nije slučajno premijerni nastup održan upravo na Mills Collegeu koji već nekoliko decenija važi za centar kreativne i inovativne muzike. To je mjesto na kojem nastupaju i podučavaju muzičari koji predvode napredne ideje, ispitujući granice muzičkih žanrova, od klasike do jazza i elektronike.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.