Keith Jarrett: Rio

Dvostruki album nazvan „Rio“ dvanaesti je koncertni solo album Keitha Jarretta objavljen za izdavačku kuću ECM. Prije punih 40 godina objavljen je njegov prvi solo album „Facing You“, a prije 36 godina i čuveni „Köln Concert“ – najprodavaniji klavirski album u historiji diskografije.

Posljednji u nizu „Rio“ snimak je koncerta održanog u Teatro Municipal u Rio de Janeiru početkom aprila prošle godine. Bio je to drugi Jarrettov nastup u Brazilu nakon što je prvi put nastupio u ovoj južnoameričkoj državi prije više od dvije decenije.

Album donosi 15 kompozicija, a sam Jarrett koncert u Riju smatra jednim od svojih najboljih nastupa. „Jazzy, ozbiljan, sladak, razigran, topao, prikladan, energičan, strastven i na poseban način povezan sa brazilskom kulturom. Zvuk u dvorani je bio odličan a takva je bila i publika“, kazao je Jarrett nakon koncerta.

Magazin Jazzwise album je nazvao remek-djelom, a neki od recenzenata stavljaju ga uz bok već spomenutom Kelnskom koncertu. „Potrebno je malo vremena da prebrodite prvi šok: omot ECM-ovog albuma u jakim žutim i crvenim tonovima, za razliku od uobičajenih misterioznih monohromnih na koje smo navikli“, komentirao je novinar The Guardiana napominjući kako eksplozija boja na omotu postaje potpuno razumljiva kada poslušate ovaj izniman album.

“Nakon što sam preslušao snimak, zapitao sam se da li ima smisla svirati nakon ovakvog koncerta… mogao bih ga slušati bez prestanka”, kazao je Keith Jarrett u razgovoru za Chicago Tribune.

Iz ECM-a najavljuju i nova izdanja američkog pijaniste koji je već decenijama bez konkurencije kada je umijeće improvizacije u pitanju.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.