The Tri-Centric Foundation

Početkom marta lansirana je nova web prezentacija Tri-Centric fondacije. Riječ je o neprofitnoj organizaciji Anthonyja Braxtona čiji je cilj promocija stvaralaštva ovog avangardnog američkog kompozitora i multiinstrumentaliste čija diskografija danas broji više od stotinu izdanja.

Braxton je 1994. godine osvojio MacArthur Fellowship, takozvanu stipendiju za genije koja je u njegovom slučaju iznosila 300.000 USD. Riječ je o priznanju koje se dodjeljuje pojedincima koji su dali izniman doprinos na poljima kojima se bave.

Po osnivanju Tri-Centric fondacije, Braxton je predstavio i istoimeni ansambl od 38 muzičara na tri rasprodana nastupa u njujorškom centru The Kitchen. Magazini i dnevnici, od DownBeata, Chicago Tribunea, Village Voicea i New York Timesa dali su nastupu više nego pozitivne ocjene – od odličnih do ekstatičnih.

Danas je Braxton umjetnički direktor fondacije čija se web stranica (tricentricfoundation.org) smatra najopsežnijom bazom podataka američkih kompozitora, a njezina online izdavačka kuća New Braxton House nudi besplatan download Braxtonove muzike, rijetke stare snimke nastupa ovog umjetnika a objavila je i četverostruki CD box Trillium E (prvi studijski snimak jedne od Braxtonovih opera).

U prvoj godini postojanja, website je imao nekoliko desetaka hiljada posjeta iz više od 90 zemalja, uz gotovo 10.000 downloada. Kako bi obilježili lansiranje poboljšane web stranice, Fondacija je omogućila downloadiranje 13 rijetkih koncertnih snimaka Anthonyja Braxtona, od solo do orkesarskih izvedbi, nastalih između 1975. i 1989. godine. Ovomjesečno izdanje New Braxton Housea je (Iridium) 2007 Volume 1, na kojem su zabilježeni Braxtonovi nastupi tokom četiri noći u njujorškom Iridiumu.

Tri-Centric fondacija osim promocije rada ovog velikog kompozitora, saksofoniste, klarinetiste i pijaniste, ima namjeru inspirirati i potaknuti novu generaciju kreativnih umjetnika kako bi zadržali idealizam i integritet što ih Braxton demonstrira od početka svoje karijere. Za više informacija, posjetite web stranicu Tri-Centric fondacije.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.