15 godina Jazzwisea

Sutra u legendarnom Ronnie Scott's Clubu u Londonu završava festival organiziran povodom 15. godišnjice britanskog Jazzwisea, jednog od najutjecajnijih jazz magazina.

Punim nazivom Jazzwise To The Power of 15, festival namjerava “podcrtati naslijeđe, raznovrsnost i aktuelnost svjetske jazz scene”, te je ugostio muzičare o čijem radu je ovaj magazin izvještavao tokom 15 godina.

“Uzbuđen sam jer smo sada ‘veliki’ i imamo dovoljno godina da si možemo priuštiti slavlje povodom 15. godišnjice u Ronnie Scott's Clubu, jednom od najvažnijih pretinaca jazza u svijetu. Predstavljamo neka od najvećih imena jazza uporedo sa najaktuelnijim britanskim i evropskim muzičarima. Radi se o umjetnicima koje smo podržavali i otkrili tokom proteklih 15 godina, a najvažnije je da su to umjetnici koji su muziku podigli na jedan viši nivo”, rekao je glavni urednik Jazzwisea John Newey.

Nastupili su ansambl Troyk-estra koji je izveo repertoar napisan specijalno za ovu prigodu, kvartet klarinetiste Aruna Ghosha, Empirical i Michael Wollny’s [em] trio, Foursight projekat Rona Cartera dok je highlight večerašnjeg programa koncert kvarteta Chrisa Pottera. Riječ je o ansamblu čuvenog saksofoniste koji je dva puta nastupio i u Sarajevu, zajedno sa Daveom Hollandom: prvi put 2001. godine kada su se predstavili u duetu, a prije dvije godine i u kvartetu britanskog kontrabasiste.

Poslušajte Potterovu izvedbu jazz standarda Body and Soul u TV programu Legende jazza.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.