Matthew Bourne: Montauk Variations

Montauk Variations je prvi studijski solo album pijaniste Matthewa Bournea koji donosi 16 originalnih kompozicija te izvedbu kompozicije Smile Charlieja Chaplina.

Album je svojevrstan nastavak solo albuma The Molde Concert, uspješnog i kontroverznog live CD-a snimljenog 2005. godine u Norveškoj, a objavljenog dvije godine kasnije.

Ovaj put Bourne je s publikom odlučio podijeliti jedan segment svog rada koji je do sada bio relativno nepoznat. “Violončelo je jedan od mojih privatnih užitaka, svirao sam ga tokom saradnje sa Danom Berridgeom (aka Broadway Project) i na nekoliko projekata sa Samom Hobbsom, mojim dugogodišnjim saradnikom, inžinjerom i producentom Montauk Variationsa. Dan i Sam su jedini ljudi pred kojima sviram i snimam violončelo. Naučio sam ga svirati iz jednog jedinog razloga – kako bih mogao svirati Bachove svite, i to samo za sebe!”, pojašnjava Bourne.

Ovaj pijanista, čelista i kompozitor privukao je pažnju britanske javnosti osvojivši Perrier Jazz Award u Londonu 2001. godine. Njegova jedinstvena sposobnost kreiranja snažnih slika esoteričnim jezikom klavira i semplovanim govorom donijela mu je naredne godine nagradu BBC radija za inovaciju u jazzu.

Nastavio je razvijati vlastitu metodologiju nižući intenzivne i visoko profesionalne nastupe na međunarodom nivou, paralelno pripremajući odbranu doktorske disertacije na  univerzitetu u Leedsu. Dobitnik je i međunarodne jazz nagrade udruženja međunarodnih jazz festivala (IJFO).

Matthew Bourne nastupa na najvećim i najznačajnijim festivalima i pozornicama širom svijeta, a publici u Sarajevu predstavio se sa svojim Distortion Triom gostujući na 8. Jazz Fest Sarajevo 2004. godine.

Poslušajte Étude Psychotique, kompoziciju sa njegovog posljednjeg albuma koju je posvetio Johnu Zornu.

Track list:

  1. I. Air (for Jonathan Flockton)
  2. II. The Mystic
  3. III. Phantasie
  4. IV. Infinitude
  5. V. Étude Psychotique (for John Zorn)
  6. VI. Within
  7. VII. One For You, Keith
  8. VIII. Juliet
  9. IX. Senectitude
  10. X. The Greenkeeper (for Neil Dyer)
  11. XI. Abrade
  12. XII. Here (in memory of Philip Butler-Francis)
  13. XIII. Gone (in memory of Philip Butler-Francis)
  14. XIV. Knell (in memory of Philip Butler-Francis)
  15. XV. Cuppa Tea (for Paul Bolderson)
  16. XVI. Unsung
  17. Smile [written by Charles Chaplin]
U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.

Večeras počinjemo!

8. novembra 2023.