Frisell reinterpretira Lennona

Povodom godišnjice smrti Johna Lennona, krajem prošle godine objavljen je album gitariste Billa Frisella “All We are Saying”.

Na albumu se nalaze numere iz Lennonovog opusa, uključujući i neke od popularnih pjesama Beatlesa.  Frisell je gotovo u potpunosti zadržao originalnu formu kompozicija dajući im vlastiti pečat uz magične improvizacije svake od klasičnih melodija. Kritika posebno ističe izvanredni bend kojeg čine violinistica Jenny Scheinman, gitarista Greg Liesz, basista Tony Scherr i bubnjar Kenny Wollesen.

Frissel je na svom websiteu album komentirao riječima: “Muzika Johna Lennona bila je uz mene, moj bend i svakoga od nas, čini mi se, oduvijek. Njegove pjesme su dio nas, one su nam u krvi. Ne mogu reći da smo se posebno pripremili za ovaj album. Ove pjesme su već bile tu, za njih smo se pripremali cijeli život, trebali smo ih samo odsvirati. Svi muzičari koji su učestvovali u projektu imaju svoj lični odnos sa Lenonovom muzikom. Ona nas povezuje i ujedinjuje. Zahvalan sam što sam imao priliku svirati ovu muziku, sa ovim ljudima.”

Ni jedna od 16 numera nije radikalna reinterpretacija Lennonovih pjesama, većina je bliska originalnim melodijama. Iako postoji očita namjera zalaženja u rock, naročito u pjesmama “Revolution” i “Come Together”, ovo nije per se rock album, niti je eksperimentalni jazz. Teško je opisati ovaj album ali se sa sigurnošću može reći da ga je lako zavoljeti.

Lista pjesama:

1. Accross the Universe
2. Revolution
3. Nowhere Man
4. Imagine
5. Please Please Me
6. You’ve Got to Hide Your Love Away
7. Hold On (Hold On John)
8. In My Life
9. Come Together
10. Julia
11. Woman
12. Number 9 Dream (#9 Dream)
13. Love
14. Beautiful Boy
15. Mother
16. Give Peace a Chance
17. Strawberry Fields

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.