Ode Brad Mehldau Trija

Izdavačka kuća Nonesuch 13. marta objavljuje novi album Brad Mehldau Trija pod nazivom Ode. Ovo je prvi CD trija nakon studijskog albuma Day is Done iz 2005. i live albuma Village Vanguard iz 2008. godine.

Na albumu se nalazi 11 novih originalnih kompozicija koje je Mehldau komponirao za svoj trio  kojeg čine još i basista Larry Grenadier i bubnjar Jeff Ballard. Većina kompozicija na albumu predstavlja posvetu stvarnim i izmišljenim ličnostima, kompozicija “Eulogy for George Hanson” posvećena je liku iz filma Easy Rider, “Kurt Vibe” gitaristi Kurtu Rosenwinkelu, a “M.B.” preminulom saksofonisti Michaelu Breckeru.

“Neke od pjesama su nastale kao posveta, pa sam o njima počeo razmišljati kao o odama ili pjesmama koje bi se mogle pjevati; u našem slučaju je to pjevanje bez svih onih mučnih riječi”, objašnjava Mehldau.

Brad Mehldau se doselio u New York davne 1988. godine, paralelno je studirao i svirao u nekoliko različih sastava, da bi na kraju i sam postao lider benda. Njegov trio do sada je snimio osam albuma za Warner Bros uključujući i pet višestruko nagrađivanih “Art of the Trio” albuma sa bivšim bubnjarem Jorgeom Rossyem, koje je Nonesuch izdao kao CD set u decembru 2011. godine.

Brad Mehldau Trio nastupio je na 12. Jazz Festu Sarajevo 2008.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.