Charlie Haden i Hank Jones: “Come Sunday”

Godine 1995. jazz legende basista Charlie Haden i pijanista Hank Jones snimili su album Steal Away, zbirku duhovnih i narodnih pjesama. The New York Times ocijenio je ovaj album nominiran za nagradu Grammy “izvrsnim” dok je jedan od recenzenata napisao: “Ovo je muzika dvojice vrhunskih majstora koji inspiraciju nalaze u obilju američke muzike.”

Ovog januara EmArcy Records objavila je njihov novi album Come Sunday, kolekciju klasičnih duhovnih, narodnih pjesama i himni koja je nastavak saradnje dvojice umjetnika a u isto vrijeme i posljednji muzički susret dugogodišnjih prijatelja i kolega. Nekoliko mjeseci nakon završetka albuma 2010. godine, Hank Jones je preminuo u 91. godini života, nakon 70 godina bogate karijere.

Come Sunday je snimljen u Sear Sound Studiju u New Yorku 2. i 3. februara 2010. godine. Na CD-u je nekoliko kršćanskih himni poput Blessed Assurance, Take My Hand, Precious Lord, Bringing In The Sheaves, kao i nekoliko božićnih klasika God Rest Ye Merry, Gentleman i It Came Upon A Midnight Clear.

Charlieja Hadena publika Jazz Festa imala je priliku slušati na sceni 9. Jazz Festa Sarajevo 2005 kada je nastupio sa svojim Liberation Music Orchestrom čiji je specijalni gost na koncertu bila Carla Bley.

Come Sunday Track List:

  1. Take My Hand, Precious Lord
  2. God Rest Ye Merry, Gentlemen
  3. Down By The Riverside
  4. Going Home
  5. Blessed Assurance
  6. It Came Upon A Midnight Clear
  7. Bringing In The Sheaves
  8. Deep River
  9. Give Me That Old Time Religion
  10. Sweet Hour of Prayer
  11. The Old Rugged Cross
  12. Were You There When They Crucified My Lord?
  13. Nearer My God To Thee
  14. Come Sunday

(Fotografija sa Jazz Festa – Zijah Gafić)

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.