Novi album E.S.T.-a

Gotovo četiri godine nakon tragične smrti pijaniste i kompozitora Esbjörna Svenssona u junu 2008. godine, najnoviji studijski album E.S.T.-a pod nazivom “301” bit će objavljen 30. marta za izdavačku kuću ACT.

Bend je nastao u ranim devedesetim godinama prošlog stoljeća, da bi izrastao u jedan od najvećih i najznačajnijih ansambala jazz scene, objavivši 12 albuma koji su naišli na odličan prijem kod publike i kritike. I publika Jazz Festa imala je priliku gledati ih uživo na sceni u okviru 7. Jazz Festa Sarajevo 2003.

Snažne improvizacije, melodična imaginacija i autorski pečat benda učinili su da redefiniraju izraz jazz trija i ovaj muzički žanr približe novoj publici, od štovatelja Radioheada do ljubitelja klasike, bez kompromitiranja vlastitog muzičkog integriteta. Od Pata Methenyja i Brada Mehldaua do Courtney Pinea and Jamieja Culluma niko nije mogao previdjeti njihov jedinstveni talenat, želju za stalnim napredovanjem i eksperimentiranjem. Njihov posljednji album Leucocyte snimljen je u studiju 301 u Sydneyu neposredno prije Svenssonove tragične nesreće tokom ronjenja.

Osim materijala objavljenog na posljednjem albumu, ostalo je još devet sati snimljenog meterijala koji je Esbjörn planirao objaviti ili kao dupli ili kao dva zasebna nosača zvuka. Nesretni razvoj događaja učinio je da se objavi jednostruki CD.

U novembru prošle godine, nakon što su obojica snimila solo albume, basista Dan Berglund i bubnjar Magnus Östrom odlučili su se sa svojim inžinjerom zvuka Åke Lintonom pozabaviti preostalim materijalom. Rezultat njihovog rada je album “301” nazvan po studiju u kojem je sniman.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.