Kongsberg Jazz Festival DnB NOR nagrada

Norveški trubač i kompozitor Arve Henriksen dobitnik je „DnB NOR Awarda“, novčane nagrade Kronsberg Jazz Festivala u iznosu od 300.000 NOK.

Četrdesettrogodišnji Arve Henriksen, 15. dobitnik ove prestižne, najveće norveške novčane nagrade, jedan je od vodećih kompozitora i izvođača modernog jazza u svojoj zemlji. Njegov glavni instrument je truba, što nije dovoljno ovom svestranom muzičaru koji u stvaranju muzike koristi i elektroniku, vokal i bubnjeve.

Pošto muzičke ideje nije uvijek moguće realizirati upravo zbog ekonomskih zahtjeva takvog poduhvata, Arve je nagradu komentarisao slijedećim riječima: “Ovo je vrlo ugodno i motivirajuće.”

Na pitanje koju vrijednost ova nagrada ima za njega, odgovorio je: “Prvo, čast je biti izabran među velikim brojem talentiranih muzičara u Norveškoj! To je čast samo po sebi i priznanje onoga u što vjerujem u muzici. Slijedeća stvar je činjenica, a to je da ova nagrada pruža mogućnosti za kreativni rad koji je za umjetnika najvažniji. Novac je potreban za organizaciju i logistiku ovakve profesije, te oduzima mnogo kreativnog vremena koje nam je potrebno. Ova nagrada omogućava bolje iskorištavanje tog vremena za sebe.”

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.