Susret velikana na sceni Jazz Festa

Britanskog kontrabasistu Davea Hollanda i španskog gitaristu Pepe Habichuelu s pravom nazivaju istinskim muzičkim velikanima današnjice, a svoj zajednički projekat predstavit će 2. novembra na sceni 15. Jazz Festa u Bosanskom kulturnom centru.

Trostruki dobitnik Grammyja Holland na sceni je od 60ih godina, a studio i pozornicu u proteklih 50 godina dijelio je sa najvećima u jazzu Milesom Davisom, Stenom Getzom, Patom Methenyjem, Herbiejem Hancockom, Chickom Coreaom ili Theloniusom Monkom, dok je Habichuela jedan od najreprezentativnijih predstavnika flamenca danas. Kako sam kaže, dok on u ovoj kombinaciji gotovo postaje Englezom, Dave Holland, sa druge strane, kao da pripada romskome svijetu temperamentnog flamenca.

Njihova saradnja započinje 2006. godine, a brojni zajednički nastup rezultirali su albumom jednostavna ali znakovitog naslova Hands (Ruke) objavljenim prošle godine. Ruke ovih iznimnih muzičara, na kontrabasu i akustičnoj gitari stvaraju suptilnu kombinaciju jazza i flamenca, oslobađajući napeti flamenco temperament neuhvatljivim jazz improvizacijama. Ovaj će se dvojac predstaviti u flamenco kvintetu čiji će specijalni gost na koncertu biti mladi španski gitarista Josemi Carmona.

Ulaznice za ovaj i ostale koncerte Jazz Festa možete kupiti u box officeu u Bosanskom kulturnom centru, svakim danom (osim nedjelje) od 12.00 do 20.00.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.