Kudsi Erguner Trio na Jazz Festu

Četvrtog novembra na sceni Bosanskog kulturnog centra u Sarajevu, u okviru 15. Jazz Festa Sarajevo 2011, nastupit će Kudsi Erguner Trio.

Turski instrumentalista Kudsi Erguner već više od tri decenije izučava klasičnu sufijsku muziku i filozofiju, a osamdestih godina u Parizu je osnovao Mevlana Institut. Godinama se bavi muzikom Otomanskog carstva, te istražuje muziku Indije i Pakistana.

Od malih nogu svira nej, a osim što je jedan od najvećih živućih majstora ovog instrumenta, ovaj je umjetnik i izniman kompozitor, muzikolog, te predavač. Snimio je na desetine studijskih albuma, sarađivao sa brojnim umjetnicima iz svijeta muzike i filma poput Markusa Stockhausena, Didiera Lockwooda ili reditelja Petera Brooka, dok je sa Peterom Gabrielom radio soundtrack za Scorseseov film Posljednje Kristovo iskušenje.

Zvuci poetskog istoka i akademskog zapada udružuju se u otvorenom dijalogu, u muzici ovog trija koja, uprkos različitom porijeklu njegovih članova, predstavlja organsku cjelinu koja je inspirativna i meditativna.

U triju sarađuje sa još jednim virtuoznim instrumentalistom i autentičnim autorom, kontrabasistom Renaud Garcia-Fonsom u čijim rukama ovaj instrument prestaje biti samo dio ritam sekcije, već stiče ravnopravnu ulogu u ansamblu. Danas Garcia-Fonsa nazivaju i “Paganinijem kontrabasa”. Uz nadahnutu pratnju perkusioniste Brune Caillata, komuniciraju u umjetničkom dijalogu Kudsi Erguner i Renaud Garcia Fons, i kao istinski veliki umjetnici i ljudi pokazuju nam još jednom da je muzički svijet uzbudljiv i bezgraničan.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.

Večeras počinjemo!

8. novembra 2023.