FONT u čast Kennyja Wheelera

Deveti Festival of New Trumpet Music (FONT) koji će biti održan od 20. do 23. oktobra u New Yorku, bit će posvećen radu 81-godišnjeg trubača Kennyja Wheelera.

Ovaj umjetnik porijeklom iz Kanade, od 1952. godine živi u Velikoj Britaniji. Iako posljednjih godina rijetko posjećuje New York, u oktobru će nastupiti sa Ingrid Jensen + Brass i sa grupom Johna Hollenbecka Large Ensemble. Predstavit će se i sa svojim kvintetom kojeg čine i Jon Irabagon, Craig Taborn, Matt Brewer i Rudy Royston.

Festival of New Trumpet Music uručit će Wheeleru i posebno priznanje za doprinos muzici, koje su prethodnih godina dobili i Wadada Leo Smith i Bobby Bradford. Ovaj festival osnovali su Dave Douglas i Roy Campbell 2003. godine, a s ciljem poticanja kreativne brass muzike.

Kenny Wheeler je nastupio na 6. Jazz Festu Sarajevo 2002 u duetu sa Johnom Taylorom, a Dave Douglas 2008. u triju sa kontrabasistom Scottom Colleyem i violinistom Markom Feldmanom koji će ove godine na festivalu nastupiti kao član kvarteta Johna Abercrombieja. Član Wheelerovog kvinteta Craig Taborn 2004. nastupio u Sarajevu sa Susie Ibarra Triom. Iste godine na Jazz Festu je nastupio i Wadada Leo Smith.

Pogledajte dokumentarac koji je BBC snimio o Wheeleru 1977. godine, a reprizirao ga 2005. godine u povodu 75. rođendana ovog umjetnika.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.