Evropske premijere u Sarajevu

Ovogodišnji Jazz Fest Sarajevo predstavit će dvije evropske premijere američkih muzičara.

U Pozorištu mladih 8. novembra koncert će održati američki basista i kompozitor Trevor Dunn koji će po prvi put u Evropi predstaviti svoj akustični solo projekat. Sarajevska publika do sada je upoznala Trevora Dunna, nastupao je u okviru Brian Marsella Trija, potom kao član nekoliko ansambala u okviru premijera Marathona Johna Zorna, dok je u okviru koncertne sezone Jazz Festa svirao sa Wendy Eisenberg Triom, također na njihovom premijernom evropskom koncertu. Ovaj svestrani muzičar je trenutno na velikoj američko-evropskoj turneji King-Dunn sa King Buzzom (Buzz Osborne) od preko 70 koncerata. Sklon je brisanju žanrovskih granica i njegovanju slobode u muzici, za njega su heavy metal, jazz ili klasika “jednostavno muzika sa kojom čini sve što poželi”. Njegovo iskustvo pokriva praktično sve muzičke žanrove.

U djetinjstvu Dunn svira klarinet, potom električni bas pa kontrabas, još kao tinejdžer osnovao je eksperimentalni rock band Mr. Bungle čiji je frontmen Mike Patton a gitarista Trey Spruance. Različiti muzičari prošli su kroz band a od 2020. godine s trojicom stalnih članova sviraju i Scott Ian, gitarista Antraxa, te Dave Lombardo, bubnjar i nekadašnji član Slayera. Sa Mikeom Pattonom svirao je u još dva banda – Tomahawk i Fantomas, a član Fantomasa je bio i Osborn. Tako je samo ove godine osim spomenute turneje sa King Osbornom iz Melvinsa, svirao i koncerte sa Mikeom Pattonom.

U četvrtak 9. novembra također u Pozorištu mladih nastupit će Titan to Tachyons, bend gitaristice Sally Gates. Izvest će repertoar svog drugog studijskog albuma Vonal objavljen za njujoršku izdavačku kuću Tzadik. Vonal dolazi nakon hvaljenog prvjenca Cactides i donosi snažni groove, hipnotičke rifove i vatrena sola koji čine da se heavy metal i improvizacija susreću u ovom jedinstvenom instrumentalnom remek-djelu. Ovaj je album dobio odlične ocjene kritike a Wire ga je ocijenio virtuoznim.

Sally Gates je gitaristica i kompozitorica rođena na Novom Zelandu, živi u New Yorku gdje često nastupa sa različitim improvizatorima i grupama. U svom bendu Titan to Tachyons okupila je izvrsne muzičare i improvizatore, važna imena njujorške scene – Trevora Dunna (el. bas), Matta Hollenberga (VI bas) te Kennyja Grohowskog (bubnjevi).

Titan to Tachyons i Trevor Dunn svoju evropsku turneju započet će upravo u Sarajevu a nastaviti koncertima u Austriji, Francuskoj, Njemačkoj i završiti na Kosovu, na Priština Jazz Festivalu.

Ulaznice za koncerte možete kupiti na linku ulaznice ili od 31. oktobra u festivalskom box officeu.