Braća Teofilović – tri decenije muzičke magije

Braća Teofilović nastupit će na Jazz Festu Sarajevo 2024 obilježavajući 30 godina uspješnog rada i desetu godišnjicu njihovog prvog koncerta na sarajevskom festivalu. Teofilovići su te 2014. godine u BKC-u održali koncert sa gitaristom Miroslavom Tadićem, predstavljajući zajednički album “Vidarica”.

Ratko i Radiša Teofilović rođeni su u Čačku, bez formalne muzičke naobrazbe 1983. godine počinju pjevati u lokalnom horu, a njihov uspjeh na muzičkoj sceni počinje početkom devedesetih kada snimaju prvi album “Čuvari sna”. Do danas su objavili šest albuma, a predanim istraživanjem i njegovanjem muzičke tradicije Balkana postali su nezaobilazno ime na regionalnoj muzičkoj sceni čiji se koncerti i interpretacije – jedinstveno a capella dvoglasno pjevanje – opisuju superlativima.

Svoj muzički izraz doveli su gotovo do savršenstva oduševljavajući publiku širom svijeta, nastupajući u dvoranama Beča, Vašingtona, Otave, Pariza, Kelna ili Krakova i na festivalima poput mađarskog Szigeta ili svjetskog festivala u Osaki, a na sarajevski koncert dolaze nakon nastupa u Pekingu. Muzička kritika smatra ih najdragocjenijom muzičkom pojavom u Srbiji, a njihovo stvaralaštvo traganjem za ljepotom i smislom života. Vođeni idejom da je ljudski glas najstariji i najsavršeniji instrument, Teofilovići muziku Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i drugih zemalja Balkana predstavljaju i na univerzitetima u Čikagu, Vašingtonu, Bostonu, Valensiji i Indijani.

Njihovi su koncerti magično muzičko putovanje na koje će publiku Jazz Festa Sarajevo Teofilovići povesti 9. novembra, u Narodnom pozorištu.

Ulaznice za koncert Braće Teofilović i ostale koncerte Jazz Festa Sarajevo 2024 kupite online na linku ULAZNICE.